E327 - Mliečnan vápenatý

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Zvlhčujúce látky
Živočíšny pôvodNevhodné pre detiNevhodné pre celiakov
Charakteristika:

Ide o pevnú, bielu látku bez zápachu. Soľ kyseliny mliečnej. Mliečnan vápenatý zvyšuje účinky antioxidantov a upravuje kyslosť. Dodáva telu potrebný vápnik.

Použitie:

Vylepšuje vlastnosti sušených a kondenzovaných mliek. Používa sa ako kypriaca látka, spevňujúca látka v ovocných a zeleninových výrobkoch a syroch. Ďalej napr. v krmivách, jogurtoch, salámach, cukrovinkách, omáčkach, cestách na chlieb a v ďalších potravinách.

Výroba:

Pridaním hydroxidu vápenatého do kyseliny mliečnej alebo pomocou bakteriálnej fermentácie škrobov alebo melasy.

Zdroje:

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]

Cookies