E326 - Mliečnan draselný

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Zvlhčujúce látky
Živočíšny pôvodNevhodné pre detiNevhodné pre celiakov
Charakteristika:

Má obdobné vlastnosti ako E325. Mliečnan draselný sa vyskytuje v skupenstve kvapalnom. Látka je soľou kyseliny mliečnej. V potravinách funguje ako zvýrazňovač chuti, zvlhčovač alebo upravuje pH. Ľudskému telu dodáva potrebný draslík.

Použitie:

Napríklad krmivá, jogurty, saláma, cukrovinky, omáčky, cesto na chlieb. Zvýrazňuje chuť mäsa a potláča nechcenú pachuť hotových výrobkov. Zadržuje vlhkosť výrobkov, preto sa používa aj ako poťahová látka mäsa, čím sa predĺži jeho trvanlivosť.

Výroba:

Pridaním hydroxidu draselného do kyseliny mliečnej alebo pomocou bakteriálnej fermentácie škrobov alebo melasy.

Zdroje:

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]

Cookies