E323 - Anoxomer

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Antioxidanty
Nepovolené
Charakteristika:

Látka vynájdená v roku 1976 ako vysoko účinný antioxidant v tukoch a olejoch na vyprážanie. Nie je rozpustná vo vode, dobre sa však rozpúšťa v olejoch a organických rozpúšťadlách. Vyskytuje sa vo forme šedobieleho prášku. Na rozdiel od látok BHT a BHA je pre človeka neškodná, paradoxne je v SR (celej EÚ) zakázaná.

Použitie:

Používa sa v rastlinných, živočíšnych alebo rybích tukoch. Ďalej do základov pre žuvačky, pekárenských výrobkov, sušienok, zemiakových lupienkoch alebo v spracovanom mäse.

Výroba:

Vyrába sa úplne synteticky kondenzačnou polymerizáciou divynilbenzénu.

Zdroje:

Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Anoxomer | Foodditive - Food Additive Common Uses, Adverse Reactions, Approvals - [web]

Cookies