E315 - Kyselina erythorbová

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Stabilizátory
Nevhodné pre celiakov
Charakteristika:

Ide o látku podobnú kyseline askorbovej (E300), ktorá však obsahuje 20x menej vitamínu C.

Použitie:

Používa sa ako antioxidant v nápojoch, pečive alebo ako stabilizátor červenej farby mäsa. Potláča vznik rakovinotvorných látok údenia mäsa. V kombinácii s kyselinou citrónovou (E330) sa používa v mrazených plodoch mora a rybích konzervách.

Výroba:

Vzniká ako medziprodukt pri výrobe kyseliny askorbovej organickou syntézou. Vďaka tomu je lacnejšia.

Zdroje:

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]

Cookies