E311 - Oktylgallát

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Antioxidanty
BezpečnosťNevhodné pre detiMôže spôsobovať alergickú reakciuNepovolené
Charakteristika:

Nariadenie Komisie (EÚ) 2018/1481 zo 4. októbra 2018 - stiahnuté zo zoznamu schválených prídavných látok na výrobu potravín. Pevná, biela, kryštalická látka bez zápachu. Oktylgallát je horľavý a pri zahriatí na teplotu rozkladu vysiela štipľavý dym a nepríjemný zápach. Pri požití je ľahko jedovatý. Je dobre rozpustný v tukoch, preto sa oproti E310 používa viac.

Použitie:

Ako antioxidant v margaríne a ďalších tukoch. Ďalej je obsiahnutý v obalových materiáloch zemiakových lupienkov a raňajkových cereálií, aby z nich prenikol do jedla a zabránil tak oxidácii. Ďalej sa používa ako prísada do polievok, koreniacich prípravkov, omáčok v sáčku, pečiva, kávy s mliekom z automatov, detských žuvačiek, marcipánu, nugátu a ďalších.

Výroba:

Esterifikáciou oktyl-alkoholu a kyseliny gallovej, ktorá sa získava zo škrupiny lieskových orechov.

Zdroje:

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
Nariadenie Komisie (EÚ) 2018/1481 zo 4. októbra 2018 - [web]

Cookies