E304 - Askorbylpalmitát - Estery mastných kyselín s kyselinou askorbovou

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Emulgátory
Živočíšny pôvod
Charakteristika:

Ide o kvapalné látky rozpustné v tukoch. Spoločne s ďalšími antioxidantmi spomaľujú žltnutie tukov v údeninách či predchádza oxidácii olejov na varenie pri vysokých teplotách. Ďalej zabraňujú hnednutiu jabĺk a ďalšieho ovocia na reze. Predlžujú trvanlivosť spracovaných orechov. V ľudskom tele sa premieňajú na kyselinu palmitovú resp. stearovú, ktoré sú bežnou prirodzenou súčasťou ľudskej potravy.

Použitie:

Použitie: v pekárenskom a mäsovom priemysle, pri výrobe margarínov a olejov, nápojov, produktov s orechmi či majonéze. Ďalej sa používa v potravinárskych farbivách a nutričných doplnkoch.

Výroba:

Z kyseliny askorbovej (vitamín C) a kyseliny palmitovej procesom zvaným esterifikácia. Kyselina palmitová sa môže vyrábať zo živočíšnych tukov.

Zdroje:

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]

Cookies