A kosár üres.
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Emulgátory
Charakteristika:
Ide o kvapalné látky rozpustné v tukoch. Spoločne s ďalšími antioxidantmi spomaľujú žltnutie tukov v údeninách či predchádza oxidácii olejov na varenie pri vysokých teplotách. Ďalej zabraňujú hnednutiu jabĺk a ďalšieho ovocia na reze. Predlžujú trvanlivosť spracovaných orechov. V ľudskom tele sa premieňajú na kyselinu palmitovú resp. stearovú, ktoré sú bežnou prirodzenou súčasťou ľudskej potravy.
Použitie:
Použitie: v pekárenskom a mäsovom priemysle, pri výrobe margarínov a olejov, nápojov, produktov s orechmi či majonéze. Ďalej sa používa v potravinárskych farbivách a nutričných doplnkoch.
Výroba:
Z kyseliny askorbovej (vitamín C) a kyseliny palmitovej procesom zvaným esterifikácia. Kyselina palmitová sa môže vyrábať zo živočíšnych tukov.
Zdroje: