E300 - Kyselina askorbová

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Antioxidanty
Nevhodné pre celiakov
Charakteristika:

V pevnom skupenstve je v podobe bieleho prášku, dobre sa rozpúšťa vo vode. Prirodzene sa nachádza v čerstvom ovocí a zelenine (citrusové plody, šípky, ríbezle, špenát, paprika, brokolica a ďalšie plody). Napríklad pomaranče obsahujú okolo 35 mg vitamínu C na 100 gramov, čo zhruba zodpovedá odporúčanej dennej dávke. Kyselina L-askorbová podlieha skaze horúčavou, svetlom a kyslíkom (za prístupu vzduchu a svetla tmavne a kazí sa). Vitamín C je pre ľudské telo nevyhnutný. Pomáha predovšetkým vstrebávaniu železa z tenkého čreva a prispieva k správnej funkcii chrupaviek, kostí, ciev, kože a zubov. Nedostatok vitamínu C sa prejavuje chorobou zvanou skorbut (únava, strata zubov, krvácanie ďasien, zlé hojenie rán, môže končiť aj smrťou).

Použitie:

Kyselina L-askorbová sa využíva ako antioxidant napr. v ovocných džúsoch alebo v pekárenskom či mäsovom priemysle, kde znižuje oxidáciu tukov a tým bráni vzniku rakovinotvorných látok. Ďalšie využitie nájde ako konzervačný prostriedok (pomáha zachovať farbu spracovaného mäsa, trvanlivosť mlieka v prášku, predchádza zakaleniu piva, vyblednutiu ovocných štiav a ďalšie), ako prostriedok na spracovanie múky (urýchľuje zrenie múky a tým ľahšie spracovanie cesta) alebo ako prísada do ovocných šalátov, džúsov, raňajkových cereálií, mrazených plodov mora a mnoho ďalších.

Výroba:

Kyselina L-askorbová sa priemyselne vyrába chemickou syntézou z hroznového cukru. Možno ju tiež získať priamou extrakciou z ovocia a zeleniny, ale táto metóda je drahšia a chemické zloženie výsledného produktu je rovnaké.

Zdroje:

x - x

Cookies