A kosár üres.
Bezfarebná, priesvitná či belavá látka bez zápachu. Tvoria kryštály schopné viazať vzdušnú vlhkosť (vodu). Vo vode je tiež dobre rozpustná. Ide o konzervant, ktorý zabraňuje nitkovaniu chleba a rastu plesní. Priaznivo ovplyvňuje chuť.
Propionan sodný je konzervant, ktorý bráni v raste plesniam (najmä na povrchu potravín) a vzniku nitkovitosti v chlebe a v pečive. Používa sa v nekysnutých cestách pri príprave pekárenských a cukrárskych výrobkov, v ktorých plní úlohu ochucovacieho činidla, a objavuje sa tiež v želatínach a krmivách pre hydinu a pre ošípané. Predtým nebola táto látka v SR povolená, ale dnes sa pridáva do chleba s trvanlivosťou dlhšou ako sedem dní, do baleného jemného pečiva a do cukrárskych produktov z múky.
Získava sa pridaním hydroxidu sodného do kyseliny propiónovej. Prirodzene sa vyskytuje v kvasených potravinách, ako sú pivo, víno, olivy alebo čokoláda.