E235 - Natamycín

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Konzervanty
Môže spôsobovať alergickú reakciu
Charakteristika:

Jedná sa o antibakteriálne činidlo, ktoré má antibiotické účinky. Pôsobí voči baktériám Clostridium botulinum. Je stabilný pri spracovaní potravín.

Použitie:

Látka sa používa v syroch, omáčkach, horčici, údeninách. Uplatnenie má tiež pri výrobe mäsa na ošetrenie ich povrchu. Môže slúžiť na liečbu rôznych vonkajších problémov ako sú plesne na nohách, ďalej pohlavných či kvasinkových chorôb.

Výroba:

Vyrába sa fermentáciou baktérií Streptomyces natalensis, ktoré sa vyskytujú v Južnej Afrike.

Zdroje:

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
Eat safe, Bill Statham - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]

Cookies