E201 - Sorban sodný

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Konzervanty
Nepovolené
Charakteristika:

Ide o potravinový konzervant, ktorý zabraňuje rastu plesní a kvasiniek alebo baktérií nachádzajúcich sa v potravinách.

Použitie:

Sorban sobný sa používa v kombinácii so sorbanom draselným alebo s kyselinou sorbovou. Látka sa používa ako konzervant v syroch, margarínach, múke, pečive, mrazenej pizze, kečupoch v lekvároch, umelo dosladzovaných marmeládach, čokoládových sirupoch, ovocných džúsoch, jablčnom mušte, víne, zázvorovom pive, sladkého drievka a v olivách. Používa sa tiež ako prídavok do obalov, z ktorých sa môže uvoľňovať do potravín.

Výroba:

Na použitie v potravinárstve sa vyrába syntetickou cestou, pridaním hydroxidu sodného do kyseliny sorbovej, príp. inými chemickými reakciami.

Zdroje:

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]

Cookies