E153 - Uhlík z rastlinnej suroviny

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Farbivá (E100 - E182)
Nevhodné pre deti
Charakteristika:

Ide o farbivo, ktoré má šedo-čiernu až čiernu farbu. Je veľmi odolné proti vysokým teplotám, rôznym druhom skladovania a dlhodobej prítomnosti kyslíka. Nie je rozpustné vo vode ani v ľudskom tele. Môže obsahovať malé množstvo dusíka, vodíka alebo kyslíka.

Použitie:

Vzhľadom na jeho nerozpustnosť vo vode nemá široké využitie, používa sa napr. v cukrovinkách, sladkostiach zo sladkého drievka, zavareninách, ovocných koncentrátoch. Tiež sa používa v medicíne ako prostriedok proti hnačke, pretože dokáže adsorbovať toxíny v tráviacom trakte. Priemyselne alebo v domácnostiach sa používa ako filtračné činidlo.

Výroba:

Výroba prebieha spaľovaním rôznych rastlinných materiálov ako napr. dreva, celulózy, rašeliny, kokosových a iných škrupín v peciach za prítomnosti len veľmi malého množstva kyslíka, aby sa predišlo transformácii uhlíka na oxid uhličitý. Čím je teplota spaľovania nižšia, tým je menšie riziko vzniku škodlivých látok. Výsledkom je veľmi jemný prášok.

Zdroje:

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]

Cookies