A kosár üres.
Vedľa chemického názvu uhličitanu vápenatého sa používa známe pomenovanie krieda. Ide o látku, ktorá je bez chuti a zápachu. Vyskytuje sa vo forme prášku a prirodzene sa nachádza v rôznych nerastoch ako sú vápenec, mramor, aragonit alebo v koraloch. Radí sa medzi farbivá, regulátory pH, protispekavé látky, plnidlá, nosiče a medzi pomocné látky na zvlhčovanie.
Používa sa ako regulátor kyslosti alebo ako neutralizátor vo víne, zmrzlinách, sirupoch, cukroví či práškoch do pečiva. Slúži ako protihrudkujúca látka v soliach, ako plnidlo žuvačiek, ako leštidlo v zubných pastách, ako nosič v rôznych bielidlách alebo ako stabilizátor kandizovaného ovocia. V medicíne sa užíva proti hnačkám, pri nadmernej konzumácii však môže spôsobiť napr. nadúvanie a zápchu.
Získava sa z prírodných nerastov. Pri jeho výrobe musia byť vykonané analýzy na obsah ťažkých kovov (olovo, ortuť, kadmium).