E170 - Uhličitany vápenaté

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Stabilizátory
Nevhodné pre celiakov
Charakteristika:

Vedľa chemického názvu uhličitanu vápenatého sa používa známe pomenovanie krieda. Ide o látku, ktorá je bez chuti a zápachu. Vyskytuje sa vo forme prášku a prirodzene sa nachádza v rôznych nerastoch ako sú vápenec, mramor, aragonit alebo v koraloch. Radí sa medzi farbivá, regulátory pH, protispekavé látky, plnidlá, nosiče a medzi pomocné látky na zvlhčovanie.

Použitie:

Používa sa ako regulátor kyslosti alebo ako neutralizátor vo víne, zmrzlinách, sirupoch, cukroví či práškoch do pečiva. Slúži ako protihrudkujúca látka v soliach, ako plnidlo žuvačiek, ako leštidlo v zubných pastách, ako nosič v rôznych bielidlách alebo ako stabilizátor kandizovaného ovocia. V medicíne sa užíva proti hnačkám, pri nadmernej konzumácii však môže spôsobiť napr. nadúvanie a zápchu.

Výroba:

Získava sa z prírodných nerastov. Pri jeho výrobe musia byť vykonané analýzy na obsah ťažkých kovov (olovo, ortuť, kadmium).

Zdroje:

Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]

Cookies