E160e - Beta-apo-8-karotenal

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Farbivá (E100 - E182)
Nevhodné pre celiakov
Charakteristika:

Ide o žlté až červené farbivo, ktoré v ľudskom tele funguje ako antioxidant. V tele sa premieňa na Vitamín A. Často ho nájdeme aj pod pojmom „karotinoid“. Karotinoidy dodávajú ovociu či zelenine žltú, oranžovú alebo červenú farbu. Jeho synteticky vyrábaná forma má podobu prášku nerozpustného vo vode. V pokrmoch zabraňujú žltnutiu tukov.

Použitie:

Používa sa na farbenie najmä zmrzlín a dezertov, ďalej v nápojoch, syroch, omáčkach, olejoch, rôznych druhoch dressingov.

Výroba:

V prírode sa vyskytuje v citrusových plodoch, zelenine, tráve alebo pečeni. Vyrába sa však syntetickou cestou.

Zdroje:

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]

Cookies