E160d - Lykopén

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Farbivá (E100 - E182)
Nevhodné pre celiakov
Charakteristika:

Jedná sa o jasne červené farbivo – karoténový pigment. Lykopén je najviac sa vyskytujúci karotenoid v ľudskom tele, zároveň pôsobí ako silný antioxidant. Vo vode je nerozpustný. Najvyššia koncentrácia tohto farbiva sa dá nájsť okrem paradajok aj vo vodných melónoch, pomarančoch alebo pečeni.

Použitie:

Dodáva pokrmom červenú farbu. Používa sa v müsli tyčinkách, omáčkach, polievkach a ďalších výrobkoch, kde je požiadavka zachovania paradajkovej chuti. Tiež sa používa v cukrovinkách alebo koláčoch.

Výroba:

Pomocou rozpúšťadiel sa lykopén získava z paradajok, ktoré sú jeho najväčším zdrojom a tiež z iných druhov červeného ovocia. V dnešnej dobe sa tiež vyrába synteticky.

Zdroje:

Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]

Cookies