A kosár üres.
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Farbivá (E100 - E182)
Charakteristika:
Ide o látku hnedej až čiernej farby. Dodáva potravinám stálu hnedú farbu.
Použitie:
Tieto látky sú najpoužívanejšie farbivá (cca 98% z celého objemu farbív) v potravinách. Používa sa na farbenie cola nápojov, čokolád, džemov, cukríkov, sirupov, cukroviniek, sójovej omáčky, piva, červeného vína, rumu, brandy, whisky, ako prísada v niektorých pekárskych výrobkoch, celozrnnom pečive, sušienkach, instantných polievkach. Ďalej sa využíva v kozmetike, zubných pastách, krmivách pre zvieratá.
Výroba:
Vyrába sa zahrievaním rôznych druhov cukrov (trstinového, repného ale aj cukru, ktorý vznikne štiepením škrobov) so súčasným pridávaním veľmi malých množstiev alkálií alebo minerálnych kyselín.
Zdroje: