E150c - Amoniakový karamel

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Farbivá (E100 - E182)
Môže spôsobovať alergickú reakciu
Charakteristika:

Ide o látku hnedej až čiernej farby. Dodáva potravinám stálu hnedú farbu.

Použitie:

Tieto látky sú najpoužívanejšie farbivá (cca 98% z celého objemu farbív) v potravinách. Používa sa na farbenie cola nápojov, čokolád, džemov, cukríkov, sirupov, cukroviniek, sójovej omáčky, piva, červeného vína, rumu, brandy, whisky, ako prísada v niektorých pekárskych výrobkoch, celozrnnom pečive, sušienkach, instantných polievkach. Ďalej sa využíva v kozmetike, zubných pastách, krmivách pre zvieratá.

Výroba:

Vyrába sa zahrievaním rôznych druhov cukrov (trstinového, repného ale aj cukru, ktorý vznikne štiepením škrobov) so súčasným pridávaním veľmi malých množstiev alkálií alebo minerálnych kyselín.

Zdroje:

European Food Safety Authority (EFSA) - [web]
Caramel color - Wikipedia, the free encyclopedia - [web]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]

Cookies