E160c - Paprikový extrakt, Kapsanthin, Kapsorubin

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Farbivá (E100 - E182)
Nevhodné pre celiakov
Charakteristika:

Ide o oranžové až červené prírodné farbivo rozpustné v tukoch. Spadá do kategórie karotinoidov a premieňa sa v tele na vitamín A.

Použitie:

Na použitie v tekutých potravinách je potrebná jeho adsorpcia do nosiča, ktorým môže byť soľ alebo maltodextrín. Využíva sa v mexických jedlách a korení, marinádach, omáčkach, údeninách, syroch, instantných polievkach.

Výroba:

Farbivo sa získava za pomoci organických rozpúšťadiel z paprík, ktoré obsahujú viac druhov farbív, najmä kapsantín a kapsorubín.

Zdroje:

Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]

Cookies