E160b - Annatto, Bixin, Norbixin

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Farbivá (E100 - E182)
Nevhodné pre detiMôže spôsobovať alergickú reakciu
Charakteristika:

Ide o farbivo, ktoré má celú škálu odtieňov od žltej cez červenú až po hnedú. Bixin a Norbixin sú látky, ktoré sú v Annatte obsiahnuté. Bixín (žltooranžový) je dobre rozpustný v tukoch, Norbixin je rozpustný vo vode. V jedle má stabilné vlastnosti a žiadnym spôsobom nereaguje s ostatnými prísadami.

Použitie:

Využíva sa na farbenie potravín ako sú napr. mliečne výrobky, pekárske výrobky, margaríny, raňajkové cereálie, sladké drievko. Používa sa tiež ako aromatické korenie alebo atrament na značenie potravín. Priemyselne sa využíva v lakoch, farbách alebo v mydlách.

Výroba:

Vyrába sa v niekoľkých formách: od rôznych roztokov až po práškový extrakt. Získava sa zo semien stromu Bixa Orellana.

Zdroje:

A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
Eat safe, Bill Statham - [kniha]

Cookies