E140 - Chlorofyly a chlorofylíny

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Farbivá (E100 - E182)
Nevhodné pre celiakov
Charakteristika:

Chlorofyly sú zelené prírodné farbivá, nazývané aj prírodná zeleň. Jedná sa o najrozšírenejšie pigmenty v prírode, majú zelenú až olivovo zelenú farbu. Sú bežnou súčasťou ľudskej výživy ako je listová zelenina - špenát, žihľavy, riasy, a pod. Nepoužíva sa až tak často, pretože je nestabilná na svetle a v kyslom prostredí. Chlorofyly znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Majú veľmi pozitívny vplyv na niektoré funkcie organizmu – metabolizmus, dýchanie, rast tkanív, hojenie rán a využíva sa pri liečbe chudokrvnosti. V SR (celej EÚ) aj v USA je farbivo povolené na všetky druhy potravín okrem detskej výživy.

Použitie:

Chlorofyly a chlorofylíny sa používajú na farbenie polievok, omáčok, olivového a sójového oleja, kečupov, limonád, dezertov, cukroviniek, likérov, rôznych pastiliek (i žuvačiek) - zabraňujú nepríjemnému pocitu v ústach. Pomocou nich sa vyrábajú aj dezodoranty, antiperspiranty, ústne vody, a pod.

Výroba:

Získava sa lúhovaním napr. z trávy, lucerny a iných zelených rastlín.

Zdroje:

Eat safe, Bill Statham - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]

Cookies