E101 - Riboflavín

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Farbivá (E100 - E182)
Živočíšny pôvodNevhodné pre celiakov
Charakteristika:

Riboflavín, iným názvom lactoflavín alebo vitamín B2. Ide o zelenožlté farbivo, ktoré môžeme nájsť v každej rastlinnej a živočíšnej bunke. Je využívaný ako vitamín častejšie ako ako farbivo. Vyskytuje sa v mlieku, vajciach alebo pečeni. Je súčasťou dvoch enzýmov, ktoré spolupracujú na získavaní energie z cukrov a tukov. Je nutný pravidelný príjem roboflavínu, pretože ho telo ukladá len veľmi ťažko. Je nutný pre zdravú kožu a dýchanie, chráni oči pred citlivosťou na svetlo. Označenie E101 (presnejšie E101a) nesie taktiež Riboflavín-5'-fosfát, ktorý je lepšie rozpustnou formou Riboflavínu.

Použitie:

Spoločne s E101a sa pridáva do detských raňajkových cereálií, arašidového masla, múky, kukuričnej múčky, kukuričnej krupice, makarónov, chleba, pečiva, majonéz, zmrzlín, pudingov, margarínov, mliečnych výrobkov, syrov. zmäkčovadiel.

Výroba:

Môže sa získavať z droždia. Priemyselne sa získava fermentáciou syntetickou cestou.

Zdroje:

Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
TEST - [web]
Databáze EFSA - [web]

Cookies