E954 - Sacharín a jeho soli

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Náhradné sladidlá
BezpečnosťNevhodné pre deti
Charakteristika:

Sacharín sa používa ako umelé sladidlo, zanecháva horkú chuť po požití. Často sa používa v spojení s aspartámom. Sacharín je 200- až 700-krát sladší ako bežný stolný cukor, ale nemá žiadny energetický obsah.

Použitie:

Sacharín sa používa do nealkoholických nápojov, potravín pre diabetikov, nízkoenergetických potravín, žuvačiek, zaváranín, majonéz, horčíc, stolných sladidiel, vitamínových prípravkov a niektorých druhov pív vrátane nealkoholického a do cukroviniek. Využíva sa tiež do zubných pást, ústnych vôd alebo pomád na pery.

Výroba:

Vyrába sa z uhlia ako vedľajší produkt. Synteticky sa vyrába z toluénu.

Zdroje:

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]

Cookies