A kosár üres.
Jedná sa o syntetické sladidlo, ktoré je cca 200x sladšie ako cukor. Zvýrazňuje arómu. Používa sa vo viac ako 6000 potravinách po celom svete. Látka nie je stabilná pri zahrievaní - stráca svoju sladkosť. V tele sa rozkladá na 3 látky - fenylalanín, kyselinu asparagovú a metanol. Zvyšuje chuť do jedla. Má schopnosť zvýrazňovať sladivosť ďalších syntetických sladidiel.
Aspartám sa používa ako náhrada cukru na bežné sladenie, na výrobu sypkých nápojov, čajov, žuvačiek, niektorých jogurtov, niektorých dezertov, pudingov, raňajkových cereálií, mrazených krémov, majonézy, horčice, nakladanej zeleniny a ovocia, vitamínových doplnkov a ďalších. Väčšinou sa nepoužíva v pokrmoch, ktoré je nutné zahrievať, tepelne upravovať.
Aspartám sa vyrába synteticky z aminokyseliny fenylanín a z kyseliny asparagínovej.