E951 - Aspartám

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Náhradné sladidlá
BezpečnosťNevhodné pre deti
Charakteristika:

Jedná sa o syntetické sladidlo, ktoré je cca 200x sladšie ako cukor. Zvýrazňuje arómu. Používa sa vo viac ako 6000 potravinách po celom svete. Látka nie je stabilná pri zahrievaní - stráca svoju sladkosť. V tele sa rozkladá na 3 látky - fenylalanín, kyselinu asparagovú a metanol. Zvyšuje chuť do jedla. Má schopnosť zvýrazňovať sladivosť ďalších syntetických sladidiel.

Použitie:

Aspartám sa používa ako náhrada cukru na bežné sladenie, na výrobu sypkých nápojov, čajov, žuvačiek, niektorých jogurtov, niektorých dezertov, pudingov, raňajkových cereálií, mrazených krémov, majonézy, horčice, nakladanej zeleniny a ovocia, vitamínových doplnkov a ďalších. Väčšinou sa nepoužíva v pokrmoch, ktoré je nutné zahrievať, tepelne upravovať.

Výroba:

Aspartám sa vyrába synteticky z aminokyseliny fenylanín a z kyseliny asparagínovej.

Zdroje:

Dichlordifluormethan - Wikipedie - [web]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]

Cookies