E249 - Dusitan draselný

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Stabilizátory
BezpečnosťNevhodné pre detiMôže spôsobovať alergickú reakciu
Charakteristika:

Dusitan draselný je draselná soľ kyseliny dusitej. Má formu žltkastého prášku.

Použitie:

Dusitany dodávajú potravinám údenú chuť, umožňujú vzdorovať a pôsobiť voči baktériám Clostridium botulinum, slúžia ako stabilizátory farby - majú schopnosť chemicky reagovať s molekulami myoglobínu a dodávať krvavočervenú farbu mäsovým výrobkom, predlžujú životnosť výrobkov a zabraňujú oxidácii tukov.

Výroba:

Dusitan draselný sa vyrába synteticky buď reakciou kyseliny dusitej s hydroxidom draselným alebo zahrievaním dusičnanu draselného za vzniku dusitanu a kyslíka. Dusitany sa dostávajú do potravín aj do zeleniny prostredníctvom použitých hnojív. Dusitany v kombinácii s prírodnými sekundárnymi amínmi (aminokyseliny, arómy, a i.) tvoria nitrosamíny, silné rakovinotvorné látky. Vznikajú pri vyprážaní slaniny za vysokých teplôt, počas výroby potravín, skladovaní a vytvárajú sa aj v ľudskom žalúdku. Pridávaním vitamínov C a E do potravín sa zabraňuje tvorbe týchto látok. Nitrosamíny sú obsiahnuté v pečených, údených a silne solených jedlách. Vyskytujú sa aj v pive – obzvlášť v pive tmavom. Vysoký obsah nitrozamínu má tiež dlho skladované ovocie a zelenina. Jeho vysoká koncentrácia bola zistená v špenáte, reďkovkách, uhorkách a hlávkovom šaláte.) Je snaha obsah nitrozamínov v potravinách znižovať úpravou výrobných postupov, obmedzovaním prídavku dusitanov alebo pridávaním vitamínov C a E, ktoré ich negatívne účinky eliminujú.

Zdroje:

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Dusitan draselný - Wikipedie - [web]
Nitrosaminy - Agronavigator.cz - [web]

Cookies