A kosár üres.
Táto látka sa vyskytuje vo forme suchého korozívneho prášku. Je biely alebo bezfarebný, so zápachom oxidu siričitého. Ide o konzervant, ktorý zabraňuje šíreniu húb a plesní. Má využitie aj ako antioxidant alebo sterilizačné činidlo. Obsahuje 58% oxidu siričitého. Ničí vitamín B1 v potravinách, preto by sa nemal využívať v potravinách, ktoré slúžia ako zdroj tohto vitamínu. Siričitany zabraňujú enzymatickému hnednutiu ovocia a zeleniny, a neenzymatickému hnednutiu potravín pri ich tepelnom spracovaní (napr. pri pečení chleba, koláčov, a pod.). V ovocí a ovocných džúsoch chráni vitamín C pred jeho degradáciou. Predtým sa siričitany používali na dezinfekciu vínnych nádob.
Látka sa používa pri bielení cukrov, chmeľu, ďalej v marmeládach, džemoch, ovocných nápojoch, víne, zázvorovom pive, syroch, sušenom ovocí, sušenej fazuli, výrobkoch zo zemiakov, želatíne.
Vyrába sa z dvoch chemických látok - oxidu siričitého a potaše (uhličitam draselný). Vzniká soľ.