Som tak prázdny.
Občas sa nesprávne zamieňa význam písmena „E“ ako skratky pre emulgátory. Písmeno „E“ je tu však skratkou pre „Európu“, pretože označenie písmenom E a číselným kódom je stanovené Európskou legislatívou, ktorá špecifikuje, ktoré látky budú mať pridelený tento ľahko zapamätateľný kód.
Takzvané „Éčka“ sú látky, ktoré slúžia na zlepšovanie vlastností potravín, aby nám viac chutili, dlhšie vydržali „čerstvé“, boli farebnejšie a možno aj lesklejšie. Ďalším dôvodom použitia je zlacnenie a zjednodušenie výroby potravín, čo by sa dalo nazvať aj „okresaním“ výsledného výrobku, kde miesto prírodných surovín sa stretávame skôr s ich chemickou náhradou. Je teda predovšetkým na nás – spotrebiteľoch, či budeme chápať použitie prídavných látok ako „zlepšujúce“ alebo „okresávajúce“.
Na našej webovej stránke vám prinášame zoznam Éčok, ktorý vychádza z našej dlhoročnej vlastnej činnosti. Na internete nájdete mnoho rôznych podobných zoznamov, niektoré však vychádzajú z pochybných zdrojov a jednotlivé zoznamy si často i navzájom odporujú. My sme venovali doslova stovky hodín vyhľadávaniu a zhromažďovaniu mnohých informácií, čo máte aj možnosť vidieť na stránke každého Éčka, kde sú uvedené všetky zdroje, z ktorých sme čerpali.
Je teda len na vašom vlastnom rozhodnutí, či budete „Éčkam“ fandiť, alebo naopak sa im budete chcieť vyhýbať. V každom prípade veríme, že naše stránky budú pre vás užitočným pomocníkom.
Predovšetkým záleží na tom, koho sa spýtate – existujú rôzne záujmové skupiny, ktoré práve z dôvodu svojich záujmov budú uprednostňovať jedno extrémne stanovisko. Na jednej strane sú iste výrobcovia potravín, ktorí ani na okamih nepripustia, že by ich potraviny obsahovali niečo nevhodné a budú sa tvrdo skrývať za písmeno zákona, ktoré len rozlišuje Éčka na povolené a nepovolené a ďalej nerieši (s výnimkami – napr. skupina farbív a povinné varovanie o negatívnom vplyve na pozornosť detí), či môžu mať nejaké nežiadúce účinky. Na druhej strane sú potom zástancovia názoru, že každé éčko je zlé, čo však tiež nie je pravda.
Sú Éčka, ktoré sú úplne prírodné a bezpečné, pretože ide o úplne prirodzené súčasti potravín alebo ich ingrediencií – príkladom môžu byť plyny kyslík, dusík – tie ostatne dýchame celý život – alebo včelí vosk alebo zelené farbivo chlorofyl, ktoré sa – čuduj sa svete – získava zo zelených rastlín pre potravinárske účely. Ďalej sú Éčka, ktoré sú svojím chemickým zložením identické s bežnými prírodnými látkami, ale získavajú sa synteticky – väčšinou z dôvodu ich lacnejšej výroby, napríklad farbivo riboflavín alebo kyselina askorbová (vit.C).
Sú však aj Éčka, ktoré už tak bezproblémové nie sú. V drvivej väčšine prípadov ide o chemicky pripravované látky, napr. z dechtu, ropy a ďalších surovín. Môžu spôsobiť problémy u citlivých ľudí, alergikov, astmatikov alebo detí – väčšinou vo forme nejakej alergickej reakcie, žihľavky alebo zhoršenia súčasných problémov – napríklad spomínanej astmy. Určite je vhodné takéto látky poznať a mať sa pred nimi na pozore, ak viete, že vám alebo vašim blízkym nerobia dobre.
A potom sú aj Éčka, ktoré v uskutočnených štúdiách zaznamenali nejaké problémy, napríklad na laboratórnych zvieratách, kde sa mohli vyskytnúť karcinogénne účinky látky alebo iné nežiadúce účinky pri vystavení pokusných zvierat väčšiemu množstvu látky. Sú tiež Éčka, ktoré boli niekedy povolené na použitie v potravinách a neskôr im bol preukázaný nejaký nežiadúci účinok alebo zdravotná nevhodnosť a sú teraz zakázané. Aj to je jeden z vážnych argumentov, prečo by sme sa mali na pozore u Éčok s vysokým skóre škodlivosti. Ďalej potom nie sú niektoré E v rámci potravinárstva povolené alebo nie sú považované za E (napr. E 518 síran horečnatý alebo jodid draselný E 917)