E525 - Hydroxid draselný

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Kyseliny a regulátory kyslosti
Charakteristika:

Biele alebo skoro biele kôstky, vločky, kolíky, odliatky a podobne. Považuje sa za bezpečný. Hydroxid draselný má obdobné použitie ako Hydroxid sodný, navyše je zdrojom draslíka.

Použitie:

Používa sa ku korekciám kyslosti výrobkov, alebo ako pomocná látka na spracovanie potravín. Pomáha spracovávať surové kávové plody, uplatnenie nájde aj pri výrobe instantných čajov a prísad z mlieka. Výnimočne sa používa na premenu zvyškov bielkovín na korenie a na ľahšie lúpanie zemiakov. Používa sa tiež na získanie farby zo semien Annatto (používaných prevažne v mexickej alebo karibskej kuchyni - majú výraznú žltú až oranžovú farbu), alebo ho možno využiť na zabránenie rastu rohov u teliat.

Výroba:

Vyrába sa hydrolýzou vodného roztoku KCl.

Zdroje:

A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Vyhláška Ministerstva zdravotníctva č. 3/1999 - [web]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]

Cookies