E321 - Butylhydroxytoluén (BHT)

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Stabilizátory
Nevhodné pre detiMôže spôsobovať alergickú reakciu
Charakteristika:

Jeden z najpoužívanejších antioxidantov v jedlách. Používa sa ako konzervačný prostriedok, antioxidant, stabilizátor alebo dochucovadlo v mnohých výrobkoch. Má podobné vlastnosti ako E320 (BHA), často sa s touto látkou používa v kombinácii.

Použitie:

BHT sa používa ako konzervačný prostriedok, antioxidant, stabilizátor alebo dochucovadlo v mnohých výrobkoch. Ako príklad je možné uviesť: žuvačkový základ, prísada do olejov, výrobky zo zemiakov, živočíšnych tukov a tukov do pečiva, ryže a ďalšie. BHT môžeme nájsť aj v kozmetických výrobkoch. Pridáva sa aj do potravinárskych obalov.

Výroba:

BHT sa vyrába z vedľajších produktov vznikajúcich pri spracovaní ropy.

Zdroje:

Butylated Hydroxytoluene - [web]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]

Cookies