E1204 - Pullulán

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Plnidlá
Nevhodné pre celiakov
Charakteristika:

Pullulán je vo vode rozpustný polysacharid. Po vysušení je pullulan biely prášok, ktorý je možné po pridaní vody lisovať do tenkých priehľadných fólií. Podporuje tvorbu filmu pri poťahovaní potravín a môže v niektorých výrobkoch nahradiť želatínu alebo iné polyméry vytvárajúce film.

Použitie:

Pullulán sa používa na poťahovanie výživových doplnkov vo forme kapsúl, tabliet alebo dražé (qs). qs = quantum satis znamená, že maximálne množstvo nie je dané. Je však možné použiť len toľko, koľko je nevyhnutné pre požadovaný účinok.

Výroba:

Pullulán sa získava riadenou fermentáciou pomocou kvasiniek Aureobasidium pullulans za prídavku NaCl. Kvasinky sa následne po dokončení procesu odstránia.

Zdroje:

Databáze potravinářských přídatných látek - [web]
Rehm B.H.A: Microbial production of biopolymers and polymers precursors - [kniha]

Cookies