Som tak prázdny.

Mangalica je plemeno ošípaných, ktoré má výnimočne kvalitné, chuťovo intenzívne mäso a patrí ku gurmánskym špecialitám. Produkty z mangalice kúpite aj na našom e-shope.
Chov mangalíc sa v našich končinách takmer vytratil, preto sme veľmi radi, že sa nám na Žitnom ostrove podarilo túto tradíciu obnoviť. Mangalica je plemeno ošípaných pochádzajúce z Veľkej uhorskej nížiny. V Maďarsku mangalice dodnes považujú za rodinné striebro a dobre známe sú aj farmárom na juhu Slovenska.
KDE SA VZALI KUČERAVÉ MANGALICE?
- mangalica bola vyšľachtená v roku 1833 skrížením plemena z Bakonského lesa s polo divokým bravom zo srbskej Šumadije
- mangalica bola pôvodne určená pre kráľovský dvor Habsburgovcov, zakrátko sa však plemeno rozšírilo po celom Uhorsku
- vyšľachtená bola tak, aby odolávala stresu, bola menej agresívna, živila sa korienkami, dopásla lúky po hovädzom dobytku a vyhrabávala žalude a bukvice
- jej názov vytvoril srbský jazykovedec Vuk Stefanovič Karadžič zo starogermánskeho slova mangh – kríženec a slovanskej koncovky -ica
- v časoch tureckej okupácie však bolo toto, ale aj ďalšie plemená ošípaných potlačené z náboženských dôvodov a mäso z mangalice sa z pôvodných receptúr takmer vytratilo
- našťastie, dnes mangalica oslavuje veľký návrat
ZNOVUOBJAVENIE MӒSA Z MANGALICE
Na našich farmách chováme mangalicu plavú, mangalicu červenkavú, mangalicu kučeravú a mangalicu čiernu. Vďaka hustej kučeravej srsti prirodzene priberajú na váhe a zvyšuje sa im objem sadla aj počas chladných zimných mesiacov. Mäso z mangalice je potom krásne prerastené tukom, ktorý tvorí až 70 % z hmotnosti tela. Mäsiari sa zhodujú, že mäso z mangalice sa hodí na výrobu kvalitnej šunky, ale aj na výrobu ďalších mäsových produktov, ktoré nájdete v ponuke na našom e-shope.
PREČO JE DOBRÉ SI DOPRIAŤ MӒSO Z MANGALICE?
- pretože mäso z mangalice je vyhlásená gurmánska špecialita
- sadlo z mangalice neobsahuje škodlivý cholesterol – iba ten, ktorý zaradzujeme do kategórie dobrý a zvykne sa prirovnávať k panenskému olivovému oleju
- vyznačuje sa obsahom zdravších mastných kyselín a prírodných antioxidantov
- masť mangalice je mäkšia a redšia, aj teplota topenia je tiež nižšia, je ľahšie stráviteľnejšia a menej zaťažuje trávenie
- mäso a mäsové výrobky z mangalice spoznáte na prvý pohľad výraznejšou červenou farbou.
MӒSO S GARANCIOU PÔVODU
Kúpou mäsa a mäsových výrobkov z mangalice na Kukkoniashop.sk do košíka vkladáte nielen garanciu pôvodu, ale aj čerstvosti a najvyššej možnej kvality. Mäso pochádza výhradne z našich vlastných fariem a pôvod každého kusa mäsa možno dohľadať až ku konkrétnemu farmárovi. Chovatelia sú okrem iného povinní kontrolovať a evidovať používané krmivo, vďaka čomu máte výberom našich produktov istotu, že zvieratá sú kŕmené len kvalitnými surovinami a dostáva sa im tá najlepšia možná starostlivosť.
Vedeli ste, že keď pri našich výrobkoch vidíte túto nálepku, garantujeme vám, že pochádzajú z vlastného chovu, farmy alebo z našich vlastných sadov a záhrad na Žitnom ostrove?