E967 - Xylitol

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Zvlhčujúce látky
Charakteristika:

Xylitol je prírodné sladidlo, ktoré je takmer rovnako sladké ako sacharóza, s tým, že má iba dve tretiny kalórií. Má funkciu nielen sladidla, ale aj stabilizátora, zvlhčovadla alebo plnidla v nízkokalorických potravinách. Na jazyku vytvára príjemný chladivý pocit (preto sa používa v žuvačkách). Látka sa prirodzene vyskytuje v ovocí, zelenine, kukuričných strukoch, ovse alebo hubách. Výhodou xylitolu je jeho vlastnosť, kde nepôsobí negatívne na zuby, naopak, veľmi priaznivo. Metabolické premeny xylitolu nepotrebujú inzulín (vhodné pre diabetikov). U výrobcov potravín je obľúbený (je ľahké vymeniť bežný cukor za xylitol).

Použitie:

Používa sa ako prísada do žuvačiek, cukroviniek, zmrzlín, čokolád, marmelád, rôznych pastiliek, ako plnidlo do nízkokalorických potravín alebo ako stolové sladidlo. Ďalej má využitie v zubných pastách

Výroba:

Predtým sa vyrábal z brezového dreva. Teraz sa získava z rastlinnej hemicelulózy (z kukurice, malín, sliviek).

Zdroje:

Eat safe, Bill Statham - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]

Cookies