E957 - Taumatín

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Náhradné sladidlá
Nevhodné pre celiakov
Charakteristika:

Ide o zmes intenzívnych proteínov rastliny Thaumatococcus daniellii, ktorá sa vyskytuje v západnej Afrike. Je približne 2000- až 3000-krát sladší ako bežný cukor. Neobsahuje žiadne kalórie. Po stáročia bolo sladidlo využívané miestnymi obyvateľmi. Vzhľadom k jeho chuti (vôňa po sladkom drievku) a dobrej zlučiteľnosti s ostatnými sladidlami sa používa najmä ako zvýrazňovač chuti. Nespôsobuje kazenie chrupu. Má oneskorený nástup sladkej chuti, ktorá ale pretrváva niekoľko minút.

Použitie:

Z uvedených dôvodov je látka používaná na výrobu mnohých sladkostí, žuvačiek, nápojov a pod. Ďalej je látka využívaná na výrobu zubných pást, vitamínových prípravkov, v krmivách pre zvieratá a ďalšie. Podľa výskumov látka nemá žiadne nežiaduce účinky. Často sa používa v Japonsku.

Výroba:

Získava sa vodnou extrakciou proteínov zo západoafrickej trvalej rastliny Thaumatococcus daniellii.

Zdroje:

A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]

Cookies