Som tak prázdny.
Ide o zmes intenzívnych proteínov rastliny Thaumatococcus daniellii, ktorá sa vyskytuje v západnej Afrike. Je približne 2000- až 3000-krát sladší ako bežný cukor. Neobsahuje žiadne kalórie. Po stáročia bolo sladidlo využívané miestnymi obyvateľmi. Vzhľadom k jeho chuti (vôňa po sladkom drievku) a dobrej zlučiteľnosti s ostatnými sladidlami sa používa najmä ako zvýrazňovač chuti. Nespôsobuje kazenie chrupu. Má oneskorený nástup sladkej chuti, ktorá ale pretrváva niekoľko minút.
Z uvedených dôvodov je látka používaná na výrobu mnohých sladkostí, žuvačiek, nápojov a pod. Ďalej je látka využívaná na výrobu zubných pást, vitamínových prípravkov, v krmivách pre zvieratá a ďalšie. Podľa výskumov látka nemá žiadne nežiaduce účinky. Často sa používa v Japonsku.
Získava sa vodnou extrakciou proteínov zo západoafrickej trvalej rastliny Thaumatococcus daniellii.