Som tak prázdny.
Oxid horečnatý slúži na úpravu pH, používa sa ako spevňujúca, protispekavá alebo pomocná látka. Považuje sa za bezpečný. Je zdrojom horčíka a ten je nevyhnutný pre ľudské zdravie. Vyskytuje sa v podobe veľmi objemného bieleho prášku (označovaného názvom „ľahký“ oxid horečnatý) a okrem toho tiež ako relatívne hutný biely prášok, známy ako „ťažký“ oxid. Zatiaľ čo 5 gramov ľahkého oxidu zaberá objem 40 ml až 50 ml, zaberá rovnaké hmotnostné množstvo ťažkého oxidu iba 10 - 20 ml.
Používa sa na korekcie kyslosti napríklad u niektorých potravín, ako mazivo, zdroj horčíka. Slúži ako neutralizátor pre mrazené výrobky, pri výrobe masla, kakaa, v konzervovaných potravinách. Pomáha pri výrobe tofu a konzervovaných potravín.
Vzniká spálením horčíkovej pásky. Oxid horečnatý sa vyskytuje v zmesi ďalších oxidov, čistí sa rekryštalizáciou vo vode a následne sa suší.