E530 - Oxid horečnatý

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Protispekavé látky
Charakteristika:

Oxid horečnatý slúži na úpravu pH, používa sa ako spevňujúca, protispekavá alebo pomocná látka. Považuje sa za bezpečný. Je zdrojom horčíka a ten je nevyhnutný pre ľudské zdravie. Vyskytuje sa v podobe veľmi objemného bieleho prášku (označovaného názvom „ľahký“ oxid horečnatý) a okrem toho tiež ako relatívne hutný biely prášok, známy ako „ťažký“ oxid. Zatiaľ čo 5 gramov ľahkého oxidu zaberá objem 40 ml až 50 ml, zaberá rovnaké hmotnostné množstvo ťažkého oxidu iba 10 - 20 ml.

Použitie:

Používa sa na korekcie kyslosti napríklad u niektorých potravín, ako mazivo, zdroj horčíka. Slúži ako neutralizátor pre mrazené výrobky, pri výrobe masla, kakaa, v konzervovaných potravinách. Pomáha pri výrobe tofu a konzervovaných potravín.

Výroba:

Vzniká spálením horčíkovej pásky. Oxid horečnatý sa vyskytuje v zmesi ďalších oxidov, čistí sa rekryštalizáciou vo vode a následne sa suší.

Zdroje:

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
Vyhláška Ministerstva zdravotníctva č. 3/1999 - [web]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]

Cookies