E404 - Alginát vápenatý

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Emulgátory
Môže spôsobovať alergickú reakciu
Charakteristika:

Alginát vápenatý je vápenatá soľ kyseliny alginovej, ktorá sa získava z hnedých rias. Používa sa predovšetkým ako stabilizátor, zahusťovadlo a želírujúca látka.

Použitie:

Alginát vápenatý sa používa ako stabilizátor, zahusťovadlo, emulgátor a želírujúca látka do zmrzlín, nanukov, mrazených dezertov, pudingov, jogurtov, do krémov, omáčok, džemov, nízkotučných dressingov, majonéz, do syrov, pomazánok, ovocných nápojov, instantných dezertov a k potieraniu koláčov a ďalších sladkých pekárenských výrobkov. Ako zahusťovadlo vytvára s ďalšími hydrokoloidnými gélmi stále gélovité produkty.

Výroba:

Priemyselne sa vyrába pridávaním hydroxidu vápenatého do kyseliny algínovej.

Zdroje:

A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]

Cookies