Som tak prázdny.
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Emulgátory
Charakteristika:
Alginát vápenatý je vápenatá soľ kyseliny alginovej, ktorá sa získava z hnedých rias. Používa sa predovšetkým ako stabilizátor, zahusťovadlo a želírujúca látka.
Použitie:
Alginát vápenatý sa používa ako stabilizátor, zahusťovadlo, emulgátor a želírujúca látka do zmrzlín, nanukov, mrazených dezertov, pudingov, jogurtov, do krémov, omáčok, džemov, nízkotučných dressingov, majonéz, do syrov, pomazánok, ovocných nápojov, instantných dezertov a k potieraniu koláčov a ďalších sladkých pekárenských výrobkov. Ako zahusťovadlo vytvára s ďalšími hydrokoloidnými gélmi stále gélovité produkty.
Výroba:
Priemyselne sa vyrába pridávaním hydroxidu vápenatého do kyseliny algínovej.
Zdroje: