E392 - Rozmarínové extrakty

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Antioxidanty
Nevhodné pre celiakov
Charakteristika:

Extrakty rozmarínu obsahujú niekoľko zložiek, u ktorých bolo preukázané, že majú antioxidačné účinky. Tieto zložky patria najmä do skupiny fenolických kyselín, flavonoidov, diterpenoidov.

Použitie:

Používa sa do nápojov, korenia, do mäsa. Môže byť tiež súčasťou aromatických látok do ovocných nápojov, zmrzlín, sladkostí či pečiva. Bolo zistené, že rozmarínové extrakty môžu predĺžiť trvanlivosť potravín až o 30%, pretože sa jedná o významné antioxidanty, ktoré bránia nežiaducim oxidáciám v potravinách.

Výroba:

Extrakt z listov rozmarínu sa pripravuje extrakciou pomocou rozpúšťadiel povolených na potravinárske použitie.

Zdroje:

Nariadenie komisie (EÚ) č. 231/2012 - [web]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]

Cookies