Som tak prázdny.
KARÉ SO ŠÍPKOVOU OMÁČKOU
Ingrediencie (na 4 porcie):
- 600 g bravčového karé bez kosti
- 40 g masti
- 1 cibuľa
- mäsový vývar
- 2 bobkové listy
- 2 zrnká nového korenia
- 4 zrnká čierneho korenia
- soľ
Šípková omáčka:
- 30 g masti
- 120 g šípkového lekváru Kukkonia
- 40 g hladkej múky
- mäsový vývar
- 1 ČL cukru
- citrónová šťava
- soľ
Postup:
1. Karé bez kosti, ale vcelku prudko opečieme z každej strany na rozohriatej bravčovej masti.
2. Mäso preložíme do pekáča a pridáme soľ, na kolieska pokrájanú cibuľu, nové i čierne korenie, bobkový list, podlejeme trochou vývaru a prikryté vložíme do vyhriatej rúry. Keď je mäso takmer mäkké, prelejeme ho výpekom a dopečieme dozlatista. Výpek zlejeme bokom a mäso necháme v rúre odpočívať tak, aby sa nevysušilo.
3. Na masti opražíme múku, zalejeme ju výpekom a vývarom podľa požadovaného množstva a hustoty. Šťavu privedieme do varu, pridáme k nej šípkový lekvár, ochutíme cukrom, soľou a citrónovou šťavou. Karé rozkrájame a servírujeme preliate šípkovou omáčkou ku knedli alebo zemiakom.
Extra tip:
Šípková omáčka sa najčastejšie servíruje k divine, výborne však padne i k bravčovému karé alebo narýchlo urobeným medailónikom z bravčovej panenky.