E965 - Maltitol

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Zvlhčujúce látky
Charakteristika:

Maltitol je sladidlo, stabilizátor, emulgátor a zvlhčujúca látka v potravinách. Používa sa na nahradenie sacharózy. Jeho sladkosť dosahuje cca 75-90% sladkosti sacharózy, ale obsahuje polovičnú energiu. Stimuluje rast probiotických baktérií v tenkom čreve. Nespôsobuje kazenie zubov. Časť cukrového alkoholu sa nevstrebáva do krvi, ale je spracovaná fermentáciou až v hrubom čreve.

Použitie:

Použitie: látky je v žuvačkách, rôznych sladkostiach (hlavne v marcipánoch a v nugáte), mrazených krémoch, býva súčasťou stolných sladidiel a pod. Používa sa tiež v kozmetických výrobkoch alebo v tabaku.

Výroba:

Látka sa vyrába hydrogenáciou maltózy, čo je cukor získaný zo škrobov.

Zdroje:

Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
790. Maltitol and maltitol syrup (WHO Food Additives Series 32) - [web]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]

Cookies