E950 - Acesulfám K

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Látky zvýrazňujúce chuť a vôňu
Charakteristika:

Ide o biele kryštalické sladidlo a zvýrazňovač chuti. Je cca 200x sladší ako cukor, má jemne horkastú chuť, ktorá je potlačená kombináciou s ďalšími sladidlami. Má schopnosť zvýrazňovať sladivosť ďalších syntetických sladidiel. Nemá žiadne kalórie. Vyznačuje sa dlhou trvanlivosťou a odolnosťou voči vysokým teplotám, je rozpustné vo vode. Môže sa použiť aj na varenie. Písmeno K symbolizuje chemický prvok draslík. Často sa zmiešava s maltodextrínmi.

Použitie:

Používa sa v cukríkoch, nealkoholických a alkoholických nápojoch, instantných nápojoch, pekárskych výrobkoch, jogurtoch, mrazených dezertoch, žuvačkách, želatíne, konzervovaných výrobkoch, pudingoch, instantnej káve. Využíva sa tiež samostatne ako stolné náhradné sladidlo v podobe tabletiek. Ďalej v hygienických potrebách alebo farmaceutických výrobkoch.

Výroba:

Látka sa vyrába synteticky metyláciou oxatiazínu uhoľnatého, následnou kryštalizáciou a zmiešaním s draselným hydroxidom. Látku vyrába spoločnosť Hoechst AG (teraz Nutrinova), ktorá ju tiež objavila.

Zdroje:

Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]

Cookies