E905b - Ropná vazelína

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Nosiče a rozpúšťadlá
Nepovolené
Charakteristika:

Vazelína je prečistená zmes rafinovaných polotuhých uhľovodíkov z ropy. Bezfarebná, priehľadná, bez zápachu a bez chuti.

Použitie:

Slúži na vytvorenie lesklého ochranného povrchu napríklad pri zelenine (paradajky, baklažán, uhorka, paprika a podobne), svoje uplatnenie má aj ako lubrikant (sťažuje pripečenie výrobkov k forme, plechu alebo ku krájaciemu nožu). Výrobkom poskytuje lesklý vzhľad a zabraňuje stratám vody a vlhkosti - predlžuje ich trvanlivosť (hlavne pri ovocí a zelenine). Môže byť použitý ako zložka laxatívnych prípravkov (preháňavé látky). Môže byť použité ako rozpúšťadlo alebo činidlo proti peneniu.

Výroba:

Ide o zmes polotuhých uhľovodíkov, ktorá sa získava rafináciou a čistením ropných minerálnych olejov. Táto zmes môže obsahovať povolené syntetické antioxidanty.

Zdroje:

A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Food-Info.net : E-numbers : 905 : Paraffins - [web]

Cookies