Som tak prázdny.
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Látky zvýrazňujúce chuť a vôňu
Charakteristika:
Leucín je esenciálna aminokyselina sladkej chuti. Je prirodzenou zložkou rastlín a mikroorganizmov, kde je syntetizovaný pomocou mnohých enzýmov z kyseliny pyruvovej. Vyskytuje sa v oboch opticky aktívnych formách. Ako potravinárska prísada sa používa L-leucín. Aminokyselina leucín je najdôležitejšia bielkovina pre tvorbu svalovej hmoty.
Použitie:
V potravinárskom priemysle sa používa ako dochucovadlo – látka zvýrazňujúca chuť a vôňu. Nachádza použitie ako prísada v umelom sladidle - aspartám.
Výroba:
Leucín sa vyrába z lepku, keratínu a kazeínu. Nachádza sa v mnohých živočíšnych aj rastlinných potravinách.
Zdroje: