E641 - Leucín

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Látky zvýrazňujúce chuť a vôňu
Živočíšny pôvodNepovolené
Charakteristika:

Leucín je esenciálna aminokyselina sladkej chuti. Je prirodzenou zložkou rastlín a mikroorganizmov, kde je syntetizovaný pomocou mnohých enzýmov z kyseliny pyruvovej. Vyskytuje sa v oboch opticky aktívnych formách. Ako potravinárska prísada sa používa L-leucín. Aminokyselina leucín je najdôležitejšia bielkovina pre tvorbu svalovej hmoty.

Použitie:

V potravinárskom priemysle sa používa ako dochucovadlo – látka zvýrazňujúca chuť a vôňu. Nachádza použitie ako prísada v umelom sladidle - aspartám.

Výroba:

Leucín sa vyrába z lepku, keratínu a kazeínu. Nachádza sa v mnohých živočíšnych aj rastlinných potravinách.

Zdroje:

Leucine - Wikipedia, the free encyclopedia - [web]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Eat safe, Bill Statham - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]

Cookies