E633 - Inosinan vápenatý

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Látky zvýrazňujúce chuť a vôňu
Živočíšny pôvodNevhodné pre detiMôže spôsobovať alergickú reakciu
Charakteristika:

Vápenatá soľ kyseliny inosinovej, bezfarebný alebo biely kryštalický prášok bez vône, charakteristickej chuti.

Použitie:

V potravinárskom priemysle sa používa ako dochucovadlo – látka zvýrazňujúca chuť a vôňu. Používa sa oveľa menej ako inosinan sodný. Pretože je pomerne drahá, dáva sa do zmesi najmä s lacným glutamanom sodným alebo kyselinou glutamovou. Dokáže upraviť ako slané, tak sladké chuti a ich kombinácie. Navyše potláča nežiaduce chuti. Býva zložkou koreniacich zmesí, instantných polievok, omáčok, mäsových výrobkov a údenín, konzervovaných potravín. Je súčasťou aróm (snacky, zemiakové lupienky).

Výroba:

Inosinan vápenatý sa vyrába z mäsa jatočných zvierat alebo zo sušených rýb.

Zdroje:

What's Really in Your Basket?, Bill Statham - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]

Cookies