Som tak prázdny.
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Látky zvýrazňujúce chuť a vôňu
Charakteristika:
Vápenatá soľ kyseliny inosinovej, bezfarebný alebo biely kryštalický prášok bez vône, charakteristickej chuti.
Použitie:
V potravinárskom priemysle sa používa ako dochucovadlo – látka zvýrazňujúca chuť a vôňu. Používa sa oveľa menej ako inosinan sodný. Pretože je pomerne drahá, dáva sa do zmesi najmä s lacným glutamanom sodným alebo kyselinou glutamovou. Dokáže upraviť ako slané, tak sladké chuti a ich kombinácie. Navyše potláča nežiaduce chuti. Býva zložkou koreniacich zmesí, instantných polievok, omáčok, mäsových výrobkov a údenín, konzervovaných potravín. Je súčasťou aróm (snacky, zemiakové lupienky).
Výroba:
Inosinan vápenatý sa vyrába z mäsa jatočných zvierat alebo zo sušených rýb.
Zdroje: