Som tak prázdny.
Disodná soľ kyseliny inosinovej, bezfarebný alebo biely kryštalický prášok bez vône, s charakteristickou chuťou.
V potravinárskom priemysle sa používa ako dochucovadlo – látka zvýrazňujúca chuť a vôňu. Pretože je pomerne drahá, dáva sa do zmesi najmä s lacným glutamanom sodným alebo kyselinou glutamovou. Dokáže upraviť ako slané, tak sladké chuti a ich kombinácie. Navyše potláča nežiaduce chuti. veľmi často sa pridáva tam, kde sú glutamany už prirodzene obsiahnuté (mäsový extrakt). Býva zložkou koreniacich zmesí, instantných polievok, omáčok, mäsových výrobkov a údenín, konzervovaných potravín. Je súčasťou aróm (snacky, zemiakové lupienky).
Inosinan sodný sa vyrába z mäsa jatočných zvierat alebo z rýb, najmä sardiniek. Môže byť rastlinného pôvodu, vyrábaný zo škrobu tapioky.
Food additives, Dr. Christine Farlow - [kniha]
Eat safe, Bill Statham - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
What's Really in Your Basket?, Bill Statham - [kniha]
Disodium inosinate - Wikipedia, the free encyclopedia - [web]