E575 - Glukonolaktón

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Sekvestranty
Nevhodné pre celiakov
Charakteristika:

Látka, ktorá sa používa ako antioxidant (viaže niektoré kovy, zabraňuje zriedeniu horčíka a vápnika, bráni rastu niektorým mikroorganizmom. Nie sú známe žiadne nežiaduce vlastnosti.

Použitie:

Používa sa ako okysľujúca látka, antioxidant zvyšujúci účinnosť ďalších antioxidantov. Nájdeme ho v nápojoch (napríklad sirupoch, vo víne kde zabraňuje vzniku zákalov), v zmesiach na výrobu sladkých ciest, kde funguje ako kypriaca látka. Nájdeme ho aj v salámach, jogurtoch, tofu. Ďalej môže slúžiť ako kyslá zložka sypkých zmesí na výrobu dezertov a nápojov. Vo svojej prirodzenej podobe sa vyskytuje vo víne alebo mede. Môže byť použitý pre vegetariánov, vegánov aj pre všetky náboženstvá.

Výroba:

Ide o látku vznikajúcu v kyslom prostredí z kyseliny glukónovej (E574) – veľmi často je obsiahnutá v potravinách prírodnou cestou – vzniká premenou cukrov.

Zdroje:

Food-Info.net : E-numbers : E575 : Glucono-delta-lactone - [web]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Vyhláška Ministerstva zdravotníctva č. 3/1999 - [web]

Cookies