E572 - Stearan horečnatý

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Stabilizátory
Živočíšny pôvod
Charakteristika:

Horečnatá soľ kyseliny oktadekanovej. Ide o pevnú bielu látku, nerozpustnú vo vode. Všeobecne sa látka považuje za bezpečnú (GRAS status).

Použitie:

Môže sa vyrábať zo živočísneho tuku (najmä hovädzieho), ale existujú aj varianty vyrobené z tukov rastlinných.

Výroba:

Používa sa ako odpeňovacia prísada, stabilizátor, protispekavá látka a najčastejšie ako plnidlo pri výrobe kapsúl a tabliet. Používa sa tiež na viazanie cukrov v tvrdých cukrovinkách a v rôznych detských kozmetických prípravkoch.

Zdroje:

A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Food-Info.net : E-numbers : 572 : Magnesium stearate - [web]
Stearan hořečnatý - Wikipedie - [web]

Cookies