Som tak prázdny.
Mastné kyseliny predstavujú zmes organických kyselín, vyskytujú sa viazané v tukoch a získavajú sa z rastlinných a živočíšnych tukov. Jedná sa o tvrdú bielu alebo žltkastú, lesklú kryštalickú látku poprípade biely až žltkastý prášok. Má slabú vôňu a chuťou pripomína loj, dobre sa rozpúšťa vo vode. Nie sú známe žiadne nežiaduce vlastnosti.
Používa sa ako maslová príchuť, nájdeme ju vo vanilkovej esencii, žuvačkách ako zvlhčujúca látka. Ďalej znižuje penivosť a funguje ako lubrikant. Hoci kyselina a stearany sú komerčne získané z rastlinných zdrojov, nemožno vylúčiť používanie živočíšnych tukov (vrátane bravčového a hovädzieho mäsa). Iba výrobca môže poskytnúť informácie o pôvode (avšak na obale sa bežne neuvádza). Preto sa neodporúča na konzumáciu pre osoby, ktorým ich viera alebo presvedčenie nedovoľuje jesť zvieracie produkty (napríklad pre vegánov, vegetariánov, moslimov, židov, hindov a podobne), avšak konečné rozhodnutie záleží na konkrétnej osobe.
Priemyselne sa väčšinou vyrába z bavlníkového oleja, ale je možné získavať stearín aj z iných rastlinných, poprípade živočíšnych tukov.