E570 - Mastné kyseliny

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Zvlhčujúce látky
Živočíšny pôvod
Charakteristika:

Mastné kyseliny predstavujú zmes organických kyselín, vyskytujú sa viazané v tukoch a získavajú sa z rastlinných a živočíšnych tukov. Jedná sa o tvrdú bielu alebo žltkastú, lesklú kryštalickú látku poprípade biely až žltkastý prášok. Má slabú vôňu a chuťou pripomína loj, dobre sa rozpúšťa vo vode. Nie sú známe žiadne nežiaduce vlastnosti.

Použitie:

Používa sa ako maslová príchuť, nájdeme ju vo vanilkovej esencii, žuvačkách ako zvlhčujúca látka. Ďalej znižuje penivosť a funguje ako lubrikant. Hoci kyselina a stearany sú komerčne získané z rastlinných zdrojov, nemožno vylúčiť používanie živočíšnych tukov (vrátane bravčového a hovädzieho mäsa). Iba výrobca môže poskytnúť informácie o pôvode (avšak na obale sa bežne neuvádza). Preto sa neodporúča na konzumáciu pre osoby, ktorým ich viera alebo presvedčenie nedovoľuje jesť zvieracie produkty (napríklad pre vegánov, vegetariánov, moslimov, židov, hindov a podobne), avšak konečné rozhodnutie záleží na konkrétnej osobe.

Výroba:

Priemyselne sa väčšinou vyrába z bavlníkového oleja, ale je možné získavať stearín aj z iných rastlinných, poprípade živočíšnych tukov.

Zdroje:

A consumer's dictionary of food additives - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Vyhláška Ministerstva zdravotníctva č. 3/1999 - [web]
Food-Info.net : E-numbers : E570 : Stearic acid - [web]

Cookies