Som tak prázdny.
Oxid vápenatý slúži na úpravu pH, používa sa ako spevňujúca, protispekavá alebo zlepšujúca látka. Považuje sa za bezpečný, je možné ho použiť ako zdroj vápnika. Oxid vápenatý vzniká ako biela až sivá hmota alebo granuly, prípadne ako biely až špinavo biely prášok, bez zápachu. Lakmusový papierik naň reaguje alkalicky. Vo vode je slabo rozpustný, v etanole ho nerozpustíme vôbec, v glycerole sa rozpúšťa úplne.
Používa sa na korekcie kyslosti u niektorých potravín, v pekárstve a cukrárstve zlepšuje kvalitu cesta, pôsobí protispekavo napríklad pri výrobe sladkostí. Používa sa pri výrobe niektorých druhov piva, ovocných štiav. Nájdeme ho v sterilizovanom hrášku alebo iných konzervách.
Vyrába sa chemickou cestou - zahrievaním uhličitanu vápenatého pri 500 ° C, vzniká oxid vápenatý a oxid uhličitý, ktorý uniká do vzduchu.
Vyhláška Ministerstva zdravotníctva č. 3/1999 - [web]