E511 - Chlorid horečnatý

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Látky zvýrazňujúce chuť a vôňu
Charakteristika:

Biele hygroskopické kryštáliky alebo prášok dobre rozpustný vo vode.

Použitie:

Chlorid horečnatý zachováva pôvodné farby potravín a používa sa ako spevňujúca a ochucujúca látka. Využíva sa pri výrobe sójového syra tofu a objavuje sa aj v čerstvých plátkoch mäsa, ktoré zmäkčuje. Funguje aj ako náhrada kuchynskej soli.

Výroba:

Jedným zo spôsobov prípravy chloridu horečnatého je neutralizácia hydroxidu horečnatého kyselinou chlorovodíkovou; iným spôsobom je spaľovanie kovového horčíka v elementárnom chlóre.

Zdroje:

Chlorid hořečnatý - Wikipedie - [web]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]

Cookies