E476 - Polyglycerolpolyricinoleát

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Emulgátory
Živočíšny pôvod
Charakteristika:

Ide o žltkastú viskóznu kvapalinu.

Použitie:

Polyglycerolpolyricinoleát je emulgátor vyskytujúci sa v zálievkach a nátierkach so zníženým obsahom tuku a v kakaových alebo čokoládových cukrovinkách. Vďaka svojim účinkom umožňuje vytvárať tenšie vrstvy čokoládových poliev a využíva sa na homogénne premiešavanie potravín na báze vody a oleja. Nachádza sa tiež v mliečnych výrobkoch, majonézach, instantných polievkach, mrazených dezertoch alebo margarínoch. Od 25. 3. 2020 ho možno použiť aj ako emulgátor v kvapalných rastlinných olejových emulziách určených na predaj konečnému spotrebiteľovi, s obsahom tuku najviac 70 %.

Výroba:

Pripravujú sa esterifikáciou polyglycerolu kyselinou ricinolejovou. Priemyselne sa vyrába z prirodzených mastných kyselín a glycerínu.

Zdroje:

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray - [kniha]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]

Cookies