Som tak prázdny.
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Emulgátory
Charakteristika:
Ide o žltkastú viskóznu kvapalinu.
Použitie:
Polyglycerolpolyricinoleát je emulgátor vyskytujúci sa v zálievkach a nátierkach so zníženým obsahom tuku a v kakaových alebo čokoládových cukrovinkách. Vďaka svojim účinkom umožňuje vytvárať tenšie vrstvy čokoládových poliev a využíva sa na homogénne premiešavanie potravín na báze vody a oleja. Nachádza sa tiež v mliečnych výrobkoch, majonézach, instantných polievkach, mrazených dezertoch alebo margarínoch. Od 25. 3. 2020 ho možno použiť aj ako emulgátor v kvapalných rastlinných olejových emulziách určených na predaj konečnému spotrebiteľovi, s obsahom tuku najviac 70 %.
Výroba:
Pripravujú sa esterifikáciou polyglycerolu kyselinou ricinolejovou. Priemyselne sa vyrába z prirodzených mastných kyselín a glycerínu.
Zdroje: