E474 - Sacharoglyceridy

Skóre škodlivosti:

Zaradené do skupiny:
Emulgátory
Živočíšny pôvod
Charakteristika:

Vyskytujú sa v podobe jemných pevných látok, tuhých gélov alebo čisto či špinavo bielych práškov.

Použitie:

Sacharoglyceridov sa využíva v pekárenskom priemysle na zlepšenie vlastností cesta pri miesení a pečení a na zlepšenie kvality cukroviniek alebo čokolády. Ide o emulgátory účinné v emulziách typu voda v tuku, napríklad v margarínoch. Nachádzajú sa v cukrovinkách, dezertoch, omáčkach, nízkotučných výrobkoch, polievkach alebo sušených náhradách smotany do kávy.

Výroba:

Vznikajú reakciou sacharózy s jedlými tukmi alebo olejmi.

Zdroje:

S.I. No. 35/1980 — Health (Emulsifiers, Stabilisers, Thickening and Gelling Agents in Food) Regulations, 1980. - [web]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm - [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová - [kniha]

Cookies